Tuesday, June 24, 2014

A Bad Story.....



Semalam ade satu peristiwa yang agak menyedihkan telah berlaku....

Bangun pagi tengok ade mesej dalam group wasap family mengatakan ayah mertuaku jatuh tangga...

Terkejut jugak....

Terus mesej En.hubby yang memang dah ade kat hospital tya macam mane keadaan ayah mertuaku... Ye lah, nak pergi tgk masih dalam pantang lagi....

En.hubby jawab ayah okje... Ingatkan okjatuh2 biasa je...(mungkin jugak dia tak nak bagi aku risau kot)

so, aku teruskan lah buat2 kerja rumah...

Tetiba en.huuby balik dalam pukul 3 lebih....pelik la pulak...kenapa awal sgt dia balik kerja ni...


Lepas tu tya die...tapi dia jwb tgk lah kat FB die...die kate die sedih sgt2...dia nangis dekat 2 jam katenye...haish pelik ni...tak pernah pulak en.hubby aku ni nangis....mesti ade something 'serius' ni...(ade lah sekali dua pernah tgk die nangis sejak kawen 6 tahun ni kot...hihi;p...klu nangis tu mesti something yang 'tragis' sbb lelaki jarang nangis).


Terus bukak FB die...panjangnye status die...En.hubby ni jenis jarang sgt update status kat FB ni...tak active mane FB dia sebab duk sibuk dgn  study die je yg sekarang ni tgh sambung belajar untuk jadi specialist internal medicine....
tapi kali ni panjang berjela status die...






SPEECHLESSSS!!!!

Tak tahu nak komen ape bile that thing happened kat family sendiri....
Terfikir kalaulah insiden yang sama berlaku kat org2 yang tak mampu nak pergi hospital swasta  atau buat CT scan @ private macam mane lah nasib diorg....
(alhamdulillah...ayah mertuaku dapat buat buat CT scan setelah semua adik beradik EN.hubby berpakat untuk hantar ayah ke Kuala Terengganu Specialist Hospital..terus dpt buat CT scan kat sana).

Tak sangka ade jugak doctor yang bersikap macam Radiologist tu... macam Tooo ARRROGANT!
(bukan nak mengutuk HSNZ tak bagus atau radiologist HSNZ tak bagus sebab ramai je radiologist kat HSNZ yang ok, tapi kerana nila setitik rosak susu sebelanga)

Pengajaran dan ikitibar yang dapat di ambil di sini ialah:

1) Treat ur patient as you treat your own family members!
2) Bila dah jadi specialist/doktor pakar janganlah terlalu bangga diri dengan pangkat dan ilmu yang kita ada...semuanya adalah pinjaman dariNYa (Semoga suamiku nanti jadi specialist yang bagus dan sentiasa merendah diri...)
3)hidup ini hanya sementara dan kita tak selalunya berada di atas...hidup ini ada naik dan ada turunnya...
 4) as a doctor we can give the best treatment to our patients but sometimes we can't give the best treatment to our own family....should accept this....:(


Semoga ayah cepat sembuh....ameen.....

@kecemasan hsnz



ayah tgh buat CT scan @ KTS





7 comments:

  1. salam. sabar la siti n husband... sesungguhnya sabar menerima ujian Allah ganjarannya 900x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nani pindah KB dari bulan 3 hari tu. FB nani dah tutup. sekarang zaman main instagram pulak... hihi

      Follow me @salsabila86
      LOL

      Delete
    2. la....dah ttp ke fb...siti blm ade instagram....tak reti nak guna...hehe.
      nnt bile dah ade instagram ct follow!;)

      Delete
  2. Saya yang baca ni pun rasa sedih, apatah lagi hubby PC sendiri yang mengalaminya…
    Angkuhnya "dia" di atas sana…
    Itu la kan, kita yang mampu ni boleh la refer kat hospital swasta… kalau yg tak berkemampuan, entah apa la nasib mereka..
    Moga FIL PC cepat2 sihat...

    ReplyDelete
  3. dah lama tak terjah ke sini...semoga ayah mertua PC segera sembuh....doktor pun kena macam tu...inikan pula kalau orang awam...yang kurang kemampuan,...redha je la...

    ReplyDelete
  4. X dapat nk baca sbb tulisan tu kabur. Hsptl gomen bagus tapi disbbkan org yg keje situ x bagus maka patient la yg jd mangsa. Harap ayah mertua pc cepat sembuh ye. Akk doa dari jauh. Nabila pun baru buat ctscan tadi. Alhamdulillah normal.

    ReplyDelete
  5. Yelah ada baca kat Fb semalam....mana tak sedih mcm mcm yg difikir dek Dr Din tu.... (eh...sesuka je panggil Din hehe)
    rasa bersalah, rasa tak patut....Sabar ajelah PC.....

    ReplyDelete

leave your comment here

Dont forget to leave your comment...thank you:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...