Saturday, March 30, 2013

~ToP 10 BLoGGeRs @ PiNkYCaT's BLoG~


Akhirnye....AaaaKhiiirrrnya...!(sebut dengan nada lagu tu yer;p)

Hah...dapat jugak buat carta top 10 kat blog kaler PINK ni... dalam setengah jam lebih jugak duk godek2 mende ni... Akhirnya keluar juga carta TOP 10 ni...hehehe...

Meh kite tengok sape kah yang menduduki carta 10 teratas ni!



Ape yang pelik kat carta tu? korang perasan tak? ade  satu nama tu siap mention 2 kali kat carta tu cuma huruf berbeza sebab satu nama huruf kecik belake dan satu lagi ade campur huruf besar campur huruf kecik....
PiNkYCaT pun tak tahu kenapa jadi macam tu... Name sape lagi klu bukan MFM! dahlah baru ni dia masuk dalam mimpi PiNkYCaT... Nih nak masuk 2 kali dalam carta pulak... Tak nak kasi chance kat orang lain lah tu...hahaha... jangan marah ye MFM... I guro jer! jangan marah nanti cepat tue... Meh kite gelak2 je bior sentiasa nampok awet mude...betul tak kawan2;p

Ok, lah... PC nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua teman2 yang sudi singgah ke blog kaler PINK yang tak seberapa ni. Tanpa korang siapalah diri ini...(eceh...ala2 jiwang la pulak kucing samo nih;p)

Thank you so much! Love U all.....mmuaaah;)

Semoga ukhwah yang terjalin berkekalan,insyaAllah:)

~MeNgeMaS Di BLoG SeNdiRi~


Sejak semalam PiNkYCaT tengah berusaha nak kemas2 blog Kaler PINK ni. Ni gara2 terikut-ikut dengan teman2 yang lain la nih. Orang lain duk mengemas kucing samo ni pun duk sibuk nak kemas kini Blog die jugak! Meow, meow, mewo.....;p

Semalam berjaya masukkan tabber widget tu hah... Cuba tengok kat sebelah tu.. Baru nampak kemas skit. Pastu list blog kawan2 PC letak kat bawah sekali dengan list Follower. Senang nak jejak kawan2. Sebelum ni banyak letak kat dashboard je. Tapi takleh masukkan banyak sangat link dalam blog ni sebab nanti loading time akan jadi slow. Kalau letak link kat dashboard tak effect loading blog kite. Setakat ni PC letak semua list blogger yang datang singgah sini atau yang PC follow kat Dashboard. Hanya link blog tertentu sahaja PC letak dalam list kat blog:)

Pastu kalau letak list Follower kat atas pun akan mempengaruhi jugak loading time. Sebab tu PC letak kat bawah tu. Kalau loading time blog kite lame kesian kat visitors yang datang kan.

Kelebihan tabber widget ni pulak ialah ia dapat membantu blog kite kelihatan lebih kemas dan dapat maximize kan penggunaan ruang yg ada. Tak guna banyak sangat ruang tanah kat blog ni. Macam buat rumah bertingkat lah... Boleh letah banyak rumah dalam satu tanah tu.

Tapi ade satu lagi yang PiNkYCaT berangan nak letak tapi belum letak lagi....

Teringin jugak nak....hehehe;p

Nak buat carta macam ni....


Ni dari Blog HainomOkje... Tu ade nama Pinkycat! Duk tempat ke 2 dalam carta... (bangga la tu;p) Ni carta semalam....hehe;p
Rasanya tengok tadi jadi juara untuk hari ni...hahahaha....(perasan lagi...poyoz;p)


Yang ni pulak dari blok MFM.... Rasanya dia baru letak semalam gak kot widget ni. Gara2 kemas kini blog lah ni. Hahaha.... ;p

Sebenarnya best jugak letak widget ni kan sebab kite boleh tahu sape yang selalu datang ke blog kite kan... Pinkycat tengah berangan gak nak letak gak satu ni. Nanti free boleh try buat.... Siapakah yang akan menduduki carta teratas ye... Wait and See K!



Friday, March 29, 2013

~Kisah MimpiKu~


Nak cerita ni dah lame tapi tak kesampaian. Hajat terbuku di hati...eceh, ala2 jiwang karat pulak di pagi Jumaat ni.

Nih, dua tiga hari lepas mase saye cuti birthday Aliya tu kan...

Pada suatu malam.... (ehem ehem cerita baru nak bermula...)

Saya bermimpi....mimpi yang agak pelik dan tidak di sangka-sangka...

Entah kenapa tiba2 pelik pulak mimpi tu....

Nak tahu mimpi apa???


Nih hah... ade kaitan dengan orang ni


Nak tahu sape die ni sila klik http://aimrizal78.blogspot.com






PiNkYCaT bermimpi jumpe MFM!


Entah kenapalah si dia ni muncul dalam mimpi saya ni....apekah petandanye ek....

Siap duk dating dan sembang2 lagi dalam mimpi tu....

Dalam mimpi tu orangnye pakai spek manis2 gitu....

Padahal tak pernah jumpa secara live pun lagi dengan orangnye... Cuma jumpa dalam blog die je lah. huhu...

Mungkin MFM lame dah kot tak singgah ke blog kaler PINK ni. BZ sangat kot dia dengan journal2 die tu. Sampai termimpi2 noh....hahaha;p

Sekian sahaja kisah mimpi PiNkYCaT! jangan mareh yer....tak suspen pun kan...hihihi;p


~Let's Laughing! @ Endorphine rush~

Lame betul rasenye tak update blog kaler PINK ni lepas 'Makang Sekak-Sekak' hari tu kan;p
Kononye BZ lah tu! Betul...tak tipu ni...rase macam BZ lately sampai nak jenguk blog sendiri pun tak sempat apatah lagi nak  berBW ke blog teman2.... Walaupun lame tak update tapi blog kaler PINK ni tetap ade pengunjung. (budget perasan la ni...POYOZ!;p). Apepun terima kasih sangat2 kepada semua teman yang sudi singgah ke blog ni walaupun tuan empunye blog tiada di rumah....eceh2;p

Mase bukak blog tadi tengok kat chatbox tu ade kesan jejak dari atieyusof, dengar kabo atie ade masalah sekarang ni. Sabo ye atie... Setiap orang ade masaah tersendri, semua tu adalah ujian buat kite. Sebenarnye masalah tu dapat mematangkan dan memajukan diri kite kalau kena cara kita handle masalah tu:)

eh,ape pulak pinkycat melalut ni....huahuahua:p
Macam lari dari tajuk n3 pulak!
Apepun tetap kool ye atie....

Saye pun ade jugak masalah sebenarnye....memang tidak dinafikan semua orang ade masalah masing.... yang penting adalah cara kite menangani masalah tu. Kalau tidak di tangani dengan baik kang jadi stress pulak! mintak jauh la....

credit:atieyusof

Yang penting happy sokmo!
Bile kita happy dan ketawa secara tidak langsung ia akan hantar signal ke otak kite ni dan sejenis bahan kimia bernama endorphine akan di rembeskan.  InsyaAllah dapat kurangkan stress dalam diri kita.
Endorphine ni lebih kurang sama lah kesannya dengan morphine. Nama pun lebih kurang sama kan. Cuma endorphine ni di hasilkan secara semulajadi dalam badan kita. Ia dapat memberi kesan analgesia (pain relief) dan feeling of well being. 

Jom ketawa banyak!kahkahkahkahkah;p

Ok, dah lah tu...lewat malam dah ni....kang orang kate buang tebiat melalak tengah malam ni;p

Esok nak pergi ziarah teman2 blogger pulak....lame betul tak pergi rumah diorang...rindu pulak rasanya:)
Harap semuanya happy belake!

Monday, March 25, 2013

~@ Makang Sekak - Sekak!~


Kalau korang nak tahu tajuk n3 kali ni adalah nama restoren yang saya dan En Hubby pergi celebrate birthday Aliya 23 hb baru ni. Maksu ALiya yang duk kat UPM tu macam pelik dengar bile bagitahu kitorang makan kat restoren tu.. Die siap gelak2 lagi ingat saya ni tipu...

Tapi BETUL lah nama resotoren tu "MAKANG SEKAK SEKAK NOK"

dok caye ke.... kalau dok caye jugok pergi sendiri lah tengok kat bulatan ladang KT tu;p


Meh layan sedikit gambar gelagat birthday girl kat restoren tu bagi membuktikan kewujudan restoren ni..haha;p


Restoren ni menawarkan menu steamboat dan BBQ ala2 buffet. Harga nye RM 23.90 per person. Untuk kanak2 bawah 4 tahun free of charge! so, Aliya terlepas lah. Hehe.. Tapi budak2 selalu tak makan banyak kan...klu budak2 kena charge jugok memang tak patutlah kan;)


Aliya tengah tunggu makanan untuk di masak... Order je nak makan ape Birthday Girl Ye;p

Ummi keluar cari cake sekejap!

Ini dia cake untuk Birthday Girl!


Sedia untuk di potong! awat masam je muke ni....

Nyum2! cedapnye...

Ni sudut bahan2 mentah utk di masak.... Banyak jugak pilihan menu kat sini....
Kelihatan Aliya tengah pilih makanan... Nak pilih ape ni yer nak suruh ummi masak;p

Abi dan Aliya asyik duk ulang alik angkut makanan... Ummi duk makan jer...hahaha;p


 MAk2 jom amik gamba jap...posing skit buat kenangan:)


NI mokwe saye!;)

Kalau bab bergambo memang cepat Aliya...Suke betul pose depan kamera ye:)

Setelah sejam lebih duk kat restoren ni....

Erk...Alhamdulillah....semuanya kenyang!

Tu nampak tak kat notis kat dinding tu ade nampak kan nama restoren ni... Ala2 unik name die kan;)


Saturday, March 23, 2013

~Happy Birthday My Princess Aliya Insyirah!~


Alhamdulillah, hari ni 23032013 genap umur Aliya 3 tahun...
Syukur ke hadrat Allah kerana ummi dan abi dikurniakan seorang permata hati yang sangat beharga dalam kehidupan kami.

Aliya Insyirah Bt. Mohd Aizuddin... The symbol of our loves!

Ummi dan abi doakan semoga Aliya membesar menjadi anak yang solehah, cerdik, dan berakhlak mulia:)

Happy birthday sayang!

Muuaaaah....kiss and hug from us!

This video is specially dedicated to you....
our dearest sweatie...:)


video



***This entry was 'autopublished' at 6.33 am on 23.3.2012:)


We will celebrate Aliya's birthday today!:)
Enjoy this video K;)

Link video di YouTube

Friday, March 22, 2013

~HaSiL SeLonGKaRaN PaDa HaRi Ini;p~



Sempena cuti 4 hari ni @ away from work dan tak de plan untuk pergi holiday jauh2 maka kesempatan ni di ambil untuk adakan gotong royong mengemas rumah...(kenapa rasa macam skema je bace ayat ni kan...;p)

Kami dah plan cuti 4 hari ini nak spend mase banyak2 untuk Aliya kat rumah ni...hehe...selalu BZ je ummi dan abi Aliya ni...(bisik Aliya dalam hati...). Alang2 duk rumah ni kami selongkar lah mane yang patut dalam rumah ni... Nak mengemas lah katekan... KAlau diikutkan banyak barang2 kitorang time belajar dulu masih terperap dalam kotak2 tu....

Ayat En. Hubby mase kemas2 tu " seronok jugak kemas2 barang same2 ni..walaupun lambat buat keja" Haha...memang lambat pun sebab mase nak pilih barang tu ade yang saya kate nak simpan tapi En Hubby pulak suruh buang...asyik duk gaduh2 gitu jer...hahaha... Apepun seronok mengemas same2! Ayat yang paling suke di dengar ialah " Nanti Abang tolong Ayang masak pulak" ---> ni yang best dengar ni...hahaha; TQ abang!

Sambil kemas2 tu banyak pulak barang2 kenangan yang kitorang jumpa...
Dari tengah hari sampai petang duk pilih2 mane barang yang patut disimpan dan mana yang boleh di buang...

Ade sesetengah nye sangat mengimbau kenangan lame....

Jom kite semak yer...ape yang mengimbau sangat tu;p

Barang pertama....


Ini ialah kamera webcam yang saye guna untuk online dengan En Hubby mase student dulu2... Yelah kitorang ni duk berjauhan lepas kawen tu... Terpisah antara 2 benua lah katekan... Ingat lagu Cinta antara benua pulak dah...;p (jom nanyi skit;p)
Web cam dan yahoo mesenger menjadi penghubung antara kami... Boleh katakan lepas habis kuliah duk ngadap web cam ni lah kat bilik...hahaha...
Yang putih2 tu debu sebab lame terperap tak gune webcam ni...

Barang ke 2...

hehehe...Ni kad jemputan kawen kitorang dulu...tapi yang ni versi kad tambahan...ade satu lagi versi yang kaler PINK...takde dalam simpanan dah kot... Yang ni pun terjumpa duk terselit mase duk pilih kertas2 lame kat dalam almari tu...


Barang ke 3....

Jeng3.....
.
.
.
.
.
.
.
.



 Yang ni gambo wedding kitorang...Frame gambo ni lah yang duk atas meja study saya mase student dulu... Husband duk jauh mase tu.. Duk tatap gambo yang besor gedabak ni lah sambil2 study bile hati ni duk teringat kat dia....hahaha...(jiwang karat!;p)

OK...dah lah tu....

Nak sambung buat video utk Aliya pulok ni...
Esok birthday Aliya!besar dah anak ummi...Alhamdulillah:)


~akhirnya...~


Korang ingat tak yang saya kempunan nak makan ikan siakap bakar last week?

Tak ingat lah tu... ngajuk ah gitu...sume orang dok ingat ning!;p
alah..yang cerite jadi siakap 3 rasa tu lah... Gara2 En. Hubby tu...;p

Hari ni tak kire... dek kerana nok makan jugok ikan bakor ni terus masok dapur lepas bangun tidur... nok masok ikan bakor lah...dok tya doh En. Hubby nok makan ape... Hari ini ikut selera tekak Mak ye! (pinjam ayat hainomOkje sekejap;p)
 
Nah...mule2 amik pemanggang AJAIB ni...lame dok gune rasenye ning...



letak je siakap dalam pemanggang ni...


Tak perlu balikkan ikan cuma balikkan pemanggan tu jer...senang!


HAh...comel dok ikan siakap tu...ayu je die kat dalam pemanggang tu;p


Tak sampai 10 min masak lah ikan tu

Cume sediakn sos ikan bakor je lah...
Baru ni dah beli kuoh ikan bakor dari MA saya...kebetulan ayoh die tokey ikan bakor kat bukit tunggal tu...RM 5 satu tuperware bulat tu...Sedap!!!
Tumis bawang besar pastu masok je sos tu sampai pekat, masukkan black pepper skit...perghh...nyum2!



Jom makan!

p/s: ummuaidan kat Fiji tu jgn duk cari pulak ikan tu mcm kat n3 yang lepas..tu terang lagi bersuluh ikan kat atas tu...hahaha;p

terfikir2 jugak teman2 yang lain masak ape yer hari ni...MFM tu yang pastinya sibuk dengan journal2 die lah...hihi;)

~Salam Jumaat semua...~




Alhamdulillah. berjumpa lagi kita di hari jumaat yang mulia ini:)
Semoga semuanya sihat2 belake ye...


Berikut adalah beberapa sunnah yang dapat dilakukan hari ini:

1 - Sholat Subuh berjamaah [al-Bayhaqi, disahihkan oleh al-Albaani, 1119]

2 - Sebelum dan selama Sholat Jum'at:

➲ Mandi besar (Junub) sebelum berangkat sholat Jum'at [Bukhari & Muslim: #1951 & #977]
➲ Pergi di awal waktu untuk sholat Jum'at [Bukhari & Muslim: #929 & #1964]
➲ Berjalan kaki untuk sholat Jum'at [al-Tirmidhi, 496]
➲ Mendengarkan dengan seksama khutbah Jum'at [al-Bukhaari (934) & Muslim (851)]

3 - Mencari waktu dimana do'a dikabulkan langsung (di-ijabah) pada hari Jum'at ini [Bukhari & Muslim: #935 & #1969]

4 - Membaca Surah Al-Kahf [al-Haakim, 2/399; al-Bayhaqi, 3/249]
5 - Mengirim Shalawat dan Salam atas Nabi Muhammad (sallAllaahu 'alaihi wa sallam) [Ibn Majah, #1085); Abū Dawūd, #1047]
( Source: ILoveAllaah.com)
 SEMOGA HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM!:)
*Rindu pulak kat teman2 blogger saye...lame dah tak berBW....hari ni nak gi ziarah rumah diorang lah... Saya amik cuti 4 hari sempena birthday si Aliya esok....belum beli lagi hadiah untuk Aliya ni....tengah cari idea nak beli ape ni..any idea tak?

Wednesday, March 20, 2013

~Insyirah e-Butik~


Assalamualaikum teman2 blogger yang dikasihi sekalian...:)


ANNOUNCEMENT!!!

Cewaaah...macam berita tergempak pulak kang! siap tulis announcement gitu;p

Sebenarnya takdelah gempak pun....cuma nak sharing dengan teman2 ku semua:)

Tanpa kalian siapalah saye yer;p
Eceh, jiwang kononye lah ni...

Hari ni saya nak kongsi sesuatu dengan teman2 semua... dah lama nak cerita ni tapi tak sempat nak buat n3...hehe:)

Sebenarnya saya ada buat bisnes kecil-kecilan sejak awal tahun hari tu. Plan nak jual pakaian khasnya untuk wanita lah. Mula2 start dengan tudung dulu...produk2 lain masih dalam perancangan... Dah nama pun kecil-kecilan kan...mulakan dengan yang kecil-kecil dululah:)

Ini dia nama butik sayer....


 Dulu-dulu saya cuma jual secara offline je kat rumah ni... Sekarang ni baru nak belajar bisness online. Ni pun atas nasihat daripada penasihat peribadi saya iaitu kakak ipar sayer... Gambar2 tudung ni saya shot kat Butik die lah...TQ ye Kak Na...muaahhh;)
 Sape2 yang ada facebook tu sila lah add Insyirah E-Butik yer: sila klik http://www.facebook.com/aliya.insyirah.3 

 
Doakan kejayaan saya yer... Baru nak belajar nege lah katekan...
Nak cari ilmu dalam perniagaan sebenarnya... Keinginan dan minat tu dah lama ade sejak kecik lagi sebab tengok mak pun terlibat dalam bidang ni dulu....ikut darah mak lah ni...hihi;p

Walau apapun, Profession utama tetap seorang DOKTOR!:)

Nak tahu kenapa saye nak sangat belajar ilmu 'bisness' ni? Tunggu n3 seterusnya yer:)




Tuesday, March 19, 2013

~Oh yeah...Streamyx dah sihat!~


Alhamdulillah....selepas 3 hari akhirnya streamyx kembali berfungsi!
Ingat tak yang saye pernah cerita tiang TM depan rumah patah 2 hari tu? (KLIK SINI)

Hari ni lepas balik kerja tengok2 line talipon dengan internet masih tak berfungsi... Mak pulak duk push2 suruh contact TM tu ape cerita nih... dah berhari2 tak setel lagi problem ni. Nampak dah tiang baru letak kat depan tu tapi wyre2 tu tak sambung lagi.

Terus ler call talian 100 buat aduan....
Tak lame kemudian datanglah van telekom datang repair2 wayar tu semua!
Nasib baik la korang datang hari ni yer...mahu nak mengamuk dah ni. Kalau takde internet ni rasa macam ade sesuatu yang missing atau tak lengkap! (dah jadi 'hantu' internet ke Pinkycat nih?!)

Bukan ape kan, banyak aktiviti harian kite yang perlukan line internet kan... contohnya nak bayar bil2 kat rumah ni, nak check akaun bank duit gaji dah masuk ke belum, nak bisness (bisness ape ek? nanti kite cerite kemudian ye) dan macam2 lagi lah kan. Dan yang paling tak boleh tinggal adalah BLOGGING!!! hihihi... Betul tak blogger2s semua? sape setuju yang internet ni penting dalam kehidupan seharian sila angkat tangan!;p

hah, tu nampak dah nurbijen kat bradford tu angkat tangan! dua2 tangan die angkat! ye lah, nur ni kan kalau nak beli barang dapur kat rumah die pun gune internet je...bukan setakat nak shopping pakaian je ikut internet ni...betul tak nur?

Sunday, March 17, 2013

~LaYaN Jer Lah Ye...~



Selalunye orang buat wordless wednesday kang? tapi saye nok buat wordless saturday hari ni boleh dok? dok tahu nok tulis gape hari ni. Banyok sebenornye nok cerite tapi rase penat plok nok tulis... Ni gara2 tiang talipon TM patoh due la ni semalam. Sampai hari ni tak de lagi line streamyx kat umah ni... Online gune talipon cap ayam je lah ni. SLowww bangat sih....

Tengok gambo makan petang kitorang bersama Aliya dah la yer.... Nanti kite bersiaran semula lepas streamyx 'sihat' K;p











hah, yang ni untuk Aliya...jgn ingat Aliya makan sushi tu pulak...nasi pun tak makan apatah lagi nak mkn sushi mcm 'parents' die ni;p

OKlah....cukup lah tu yer...tige gambo jer...boleh upload ni pun kire OK dah ni...time kasih teponku:)
Walaupun dah 'uzur' tapi tetap berjasa yer:)

Cepatlah TM repair tiang depang rumoh saye tu!!! saye nok berBW pun tak leh ni....huhu:(

Friday, March 15, 2013

~LadNa Ala2 ALiYa~


Bagi menjawab pertanyaan HainomOkje dan MFM dalam n3 tadi...ni dieee;p

Nah siap pun...tak sampai setengah jam siap dah makanan tengah hari...main campak2 je...SIMPLE kan...asalkan boleh telan dah la yer;p



Semalam saya belajar cara2 nak masak mee ladna dari seorang staff saya. Bukan ape, sekarang ni kena cari menu yang guna mee kuning sebagai bahan asas sebab si Aliya ni lah... TAk nak makan nasi.... So, ummi kena pelbagaikanlah menu mee kuning ni. Asyik2 mee rebus, mee sup... YAng ni je duk ulang bosan jugak kang...

Sebelum ni tak pernah order pun mee ladna kalu singgah kat mana2 restoren. Kurang minat skit mee kuning ni... Tapi demi anak ummi kena belajar jugak cara masaknye.... :)

Kire 1st attempt lah ni masak ladna...haha...walaupun rupenya tak berapa menyelerakan tapi Aliya boleh telan tu kire sedap la kang! (masuk bakul angkat sendiri;p)

Ni resipi yang staff saye bagitahu
Mula2 tumis bawang putih yang dah di ketuk. pastu goreng mee kuning tu dan ketepikan.
Kemudian masak kuah ladna tu. Tumis bawang putih. Masukkan sotong@ayam@udang dan kemudian sayur (lobak@kailam@bunag kubis). Jangan lupe sos tiram yer. Pastu sedikit air.
Last sekali masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah ladna. Garam secukup rasa.
Bile nak makan tu curah je kuah yang dah masak tu atas mee yang dah siap digoreng tadi....

Jom la rasa sikit...tak sedap jangan mareh saye yer;p

p/s untuk noesuhaimi, jgn duk cari pulak sotong tu kat mane ye...tu siap ade kat atas mee tu...hahaha;p


~SaLaM PaGi JuMaaT~


Selamat hari jumaat semua blogger2 sekalian!:)
Semoga hari ini lebih baik dari hari semalam....sentiasa positif kan minda dalam setiap kerja yang kita lakukan:)

Ni nak cerita kejadian mase balik dari hospital tadi...ade satu kereta satria neo PLAT TBJ tersadai kat tepi jalan depan rumah. Tengok tiang talipon TM tu patah dua!!! Lorrr....keta ni langgar tiang TM rupanya.... kesian2 tuan keta tu kan....Kalau tengok No plate kire ni keta baru lah ni....

Tapi kesian gak kat saya sebab internet kat rumah mesti takde lah...sebab tiang patoh 2 gitu.... Cepat2 naik atas rumah...Hah, confirm! Streamyx takleh guna... Tapi lagi kesian kat keta tu kan...


Ni online guna broadband celcom kat talipon cap ayam ni....tapi slow 100X lah berbanding streamyx!

Apepun layan je lah blog dulu ek....

Tadi Aliya singgah duduk atas riba ummi die ni...konon nak bermanje...hehe. Tetiba rasa macam ade mende panas je...rupanya air liur meleleh...TERTIDO dah rupenye anak ummi ni! huahua...cepat benor tido hari ni...selalu jarang tido tengah hari;p



Terus angkat Aliya letak atas katil....sambung ZZZzzzz
Jangan duk carilah air lior basi dalam gambo ni...takdok doh...lap doh satnin ek;p

Sape nak tahu tips memudahkan anak tido tengah hari sila singgah kat blog atieyusof ye:)

Ade kebaikan untuk anak dan ibu jugak bile anak tido sekejap di tengah hari ni kan...contohnya, saya boleh pergi main masak2 untuk makan tengah hari kat dapur tu sementara Aliya tengah tido ni:)

Oklah, chow dulu yer...jumpa lagi....ummi kena masak dulu ni...nak pukul 1 dah:)

Thursday, March 14, 2013

~KonFliK~



Lame betul tak bersiaran di blog kaler PINK ni.... Lebih 5 hari dah kot... Bukan ambik cuti duk dalam freezer macam MFM tu tau... Pinkycat duk dalam mesin pemanas jer...hihi

PC pun tak tahulah kenapa sibuk je rasa sejak dua menjak ni, sampaikan nak jenguk kat blog sendiri pun tak sempat... Apatah lagi nak jenguk blog teman-teman seangkatan....

Terima kasih kepada semua teman2 yang sudi singgah kat teratak kaler PINK ni walaupun tuan empunya teratak menyepi skit sejak dua menjak ni....

Oklah, berbalik kepada tajuk n3 kali ni iaitu KONFLIK!
Menyepi lame ni bukan sebab ade konflik tau....hehehe... Jangan salah faham yer....

Ni Pinkycat nak kongsi satu cerita ala2 luahan hati jugaklah...nak share dengan teman2 semua kot ade mengalami pengalaman yang lebih kurang same dengan PC ni...

semalam lepas balik kerja tu kan, Aliya sambut ummi die balik dengan riang jer... Tetiba lepas main2 tu dia nangis, tak tahu kenapa... Apasal Aliya nangis ni.... Try tanya die kenapa tapi tak dapat jawapan pulak... Tak tahulah kenapa, pujuk2 tak jalan jugak...menangis je sambil tutup muke die tu...

Dalam hati, fikir2 balik....
Mungkin Aliya nak perhatian dari ummi die kot... Mungkin die nak tarik perhatian dengan menangis... Yelah, ummi die jarang ade kat rumah... Memang tidak di nafikan waktu untuk bersama Aliya sangat terhad...

Usaha memujuk Aliya tetap di teruskan... tanya lapar ke, tak pulak... ntahlah, ketandusan idea dah rasenye time tu. Last2 amik dia terus dukung je die....
ALHAMDULILLAH, berjaya Aliya stop menangis....geletek2 skit die...pastu baru gelak!hahaha;p
Nak perhatian rupenye anak ummi ni....

Ni nak share satu 'story' yang Pinkycat bace kat FB tadi....
Ade seorang budak bertanya berapa gaji ayah die untuk satu jam bile ayah die balik dari kerja. Ayah die jawab rm 100. Pastu budak tu mintak rm 50 daripada ayah die tapi ayah die tak kasi dan marah kat anak dia ni tanpa bertanya apa tujuan anak tu nak duit tersebut. Kemudian anak tu terus berlalu masuk ke dalam bilik tanpa berkata apa2....
Bila ayah tu fikir balik die rasa terkilan sebab tak tanya pun anak dia kenapa nak duit tu. Dia fikir mungkin si nak tu ade sebab kenapa dia perlukan duit tu. Lalu si ayah masuk ke dalam bilik anaknye tu. Anak tu sudah tidur waktu tu teteapi dikejutkannya. Tetiba dia ternampak ada banyak kepingan kertas duit kat situ. Dia pun tanya lah anak dia kenapa nak duit lagi sedangkan dah ada banyak duit tu. Lalu si anak jawab "saya tak cukup 50 ringgit je lagi. Saya nak beli masa satu jam dari ayah dengan duit tu"
Si ayah rasa terkejut dan terkilan....

Hah...lebih kurang macam ni lah cerita yang saya baca kat Facebook tu.... Sedih gak rase lepas baca short story tu kat FB tadi...nak nangis pun ada...kesian si anak sanggup kumpul duit untuk beli masa si Ayah bersama dengannya....huhu....

Tak kan kubiarkan Aliya kesepian macam budak dalam cerita tu...
Ummi sayangkan Aliya... InsyaAllah, akan ku cuba luangkan masa untuk Aliya sebaik mungkin. Walaupun sekejap tapi bermakna:)



Friday, March 8, 2013

~Ma Meeee!~


Ni gara2 petang tadi singgah di teratak noesuhaimi la ni....
Kebetulan ade megi kari pulak kat situ... Ape lagi terliur la  si PiNkYCaT ni...ala2 mengidam la pulak;p

Nasib baik ade beli si MaMee ni mase pergi Giant tadi... Tak kisahlah nama lain pun asalkan bentuk mee tu same kan... Tetap mee segera! Bedal je ler...

Malam ni masuk dapur terus masak la mee Ma @ Mamee ni!


Walaupun rupenye agak tak menyelerakan sebab tak tambah ape2 pun selain perencah2 yang telah dibekalkan tu kira rase Mee ni OK lah jugak... 1st time makan mamee perisa ni. Yang ade tulisan cheff tu kat plastik pembungkus die...Dah siap letak shrimps dan vegetables kat dalam tu, senang keje tak payah nak cari mende2 alah lain utk di letak dalam mamee ni. Sebenarnye, males nak potong2 mende2 alah yang lain...

Lepas siap makan dan basuh mangkuk bekas makan tu, duk la ngadap depan TV dengan Aliya. Tetiba ade iklan Dato' Cheff Ismail dengan mamee.. Eh, ini macam ku kenal... tapi di mana ya?
Ni lah mamee yang baru ku makan... apedaa...;p

Betulla... patut rasa macam pernah tengok je mamee ni...wakakaka...

Dalam iklan bukan main lagi nampak menyelerakan dan segar gitu...tapi bile masak sendiri tak sama kan...
Tu lah adat iklan, kalau tak nampak menyelerakan bukan iklan la namanya... Dalam iklan mestilah kena nampak best dan marveles gitu agar ramai yang rasa nak beli... Tapi PiNkYCaT beli mamee ni bukan sebab iklan... Sebabnye, melayan hati yang kecewa petang tadi lah ni...nak tahu kenapa klik sini;p

Eh, bakpe melalut pulak ni.... Dah2... Nak pukul 12 dah ni...Pergi basuh kaki dan masuk bilik tido belake!

Tata....

Jumpa lagi!

Erkkk....Kenyang makang Ma Mee! (tak senonoh betul sendawa kat blog;p)


p/s: jangan makan kerap sangat mee segera, tak elok untuk kesihatan sebab kurang zat. Mee yang di masak bukan segera lagi ber zat! btl tak....

~SiaKaP 3 RaSa~



Hari ni lain yang di plan, lain pulak jadinye...
Pagi tadi pergi lah ke pasar untuk beli stok barang basah. Ni lah rutin bile weken yang tak on call. 
Awal tau pergi pasar tadi sebab pukul 9 ade appointment untuk 'jage' klinik orang pulak.

Mase duk survey2 kat pasar tu ternampaklah ikan siakap ni... Hajat dalam hati nak masak ikan bakar, sedap jugak bakar siakap kan.... Lagipun kat rumah ade lagi sos ikan bakar yang mak beli hari tu... Bagus jugak ni, senang pun senang nak masak kan...cuma letak je ikan dalam "pemanggang ajaib" pastu makan je dengan sos yang dah ade tu kan.. Cepat dan senang! Ni angan2 dalam hati masa kat pasar tadi...sempat lagi berangan yer;p

Lepas tangan ni penuh sampai tak tahu nak pegang camane dah barang2 ni, maka saya pun pulanglah ke rumah. Kebetulan pulak En. Hubby pun baru sampai kat rumah dari tempat kerja. Dia post night hari ni...

"Yang, beli ape tu? Nak masak ape hari ni?- Tanya En. Hubby

"Nak bakar ikan siakap" - jawab dengan senyuman dan harapan menjadi lah ikan bakar tu...haha;p


Tiba2 En. Hubby cakap "masak siakap 3 rasa lah....best!" 

Huh! Kecewa dah dengar ni.... Baru plan nak makan ikan bakar.... 

Macam mana nak masak 3 rasa, nenas takde, tomato tak de...adoooiiii. Tak kan nak pergi semula kat pasar tadi...lewat dah ni nak pergi klinik...

Demi tunaikan permintaan En. Hubby, carilah nenas kat pasar semula. Ni pasar lain pulak... Nasib baik la depan klinik yang saya 'jaga' hari ni tu ada pasar jumaat. Belilah nenas kat situ....


Ni lah hasil siakap 3 rasa saye! 
Banjir dengan sos...sampai tenggelam ikan tu;p

Senang je nak masak ni… (nasib baik senang kalau tak maleh juge nak masaknye)
Goreng ikan yang dah di salut dengan tepung jagung dan garam.  Bila garing toskan minyak dan letak dalam pinggan.  Pastu jiruskan sos nye kat atas ikan tu.
Cara nak buat sos 3 rasa ni senang je. 
Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah. Pastu masukkan 3 sudu sos cili, sos tomato, dan 1 sudu sos tiram. Pastu masukkan bawang besar yang dah di potong dadu, cili yang dihiris dan nenas yang di potong dadu. Letak bunga kubis kalau suka. Nenas boleh jugak kalau nak ganti dengan tomato. Tapi saya lebih suka rasa nenas.  Hah…senang je kan!

Selain ikan bakar yang jadi ikan 3 rasa,  ade satu lagi plan yang tak menjadi hari ni….
Mase balik dari klinik tengah hari tadi saya singgah la kat Giant tu, plan nak beli bahan2 untuk masak lasagna.  Makanan feveret En. Hubby tu lah!
Semua bahan2 lain dah ade, tapi bile sampai kat bahagian keju cari2 tak de pulak keju parmesan…adoooiii. Tak leh buat la lasagna kalau tak de keju ni…Kecewa lagi…. 
Kenapa plan hari ni asyik tak menjadi ye…

Dah keju tu takde capai la benda ni ke dalam troli sebagai ganti!

 
Bila nak masak ntah mende ni…beli je dulu….

Tengah merayau2 kat Giant tu sambil melayan hati yang kecewa ni, tiba2 terpandang MAMEEE!



Mmmm....nampak sedap ni....
Macam mamee baru kot…sebab tak pernah makan lagi yang ni sebelum ni… Ambik je lah try….

Dont forget to leave your comment...thank you:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...