Friday, March 22, 2013

~akhirnya...~


Korang ingat tak yang saya kempunan nak makan ikan siakap bakar last week?

Tak ingat lah tu... ngajuk ah gitu...sume orang dok ingat ning!;p
alah..yang cerite jadi siakap 3 rasa tu lah... Gara2 En. Hubby tu...;p

Hari ni tak kire... dek kerana nok makan jugok ikan bakor ni terus masok dapur lepas bangun tidur... nok masok ikan bakor lah...dok tya doh En. Hubby nok makan ape... Hari ini ikut selera tekak Mak ye! (pinjam ayat hainomOkje sekejap;p)
 
Nah...mule2 amik pemanggang AJAIB ni...lame dok gune rasenye ning...



letak je siakap dalam pemanggang ni...


Tak perlu balikkan ikan cuma balikkan pemanggan tu jer...senang!


HAh...comel dok ikan siakap tu...ayu je die kat dalam pemanggang tu;p


Tak sampai 10 min masak lah ikan tu

Cume sediakn sos ikan bakor je lah...
Baru ni dah beli kuoh ikan bakor dari MA saya...kebetulan ayoh die tokey ikan bakor kat bukit tunggal tu...RM 5 satu tuperware bulat tu...Sedap!!!
Tumis bawang besar pastu masok je sos tu sampai pekat, masukkan black pepper skit...perghh...nyum2!



Jom makan!

p/s: ummuaidan kat Fiji tu jgn duk cari pulak ikan tu mcm kat n3 yang lepas..tu terang lagi bersuluh ikan kat atas tu...hahaha;p

terfikir2 jugak teman2 yang lain masak ape yer hari ni...MFM tu yang pastinya sibuk dengan journal2 die lah...hihi;)

14 comments:

  1. memang ajaib sungguh..terus masak la ikan tu...hehehe...dah la x lunch lg ni...aduuuuhhh..lapo perutku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom jemput makan noe! betul ajaib klu masuk je ikan dalam tu terus masak...hahaha;p

      Delete
  2. Hehehe..kali nie ikannya mmg jelas dan ketara sekali..malah mmg menggoda sesangatlah..bak sini sikit..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jap PC pos guna pos malaysia suruh diorang hntr je FIJI;)

      Delete
  3. kena cari satu ni... sihat dan cepat :)

    ReplyDelete
  4. Bagus pemanggang ajaib tu. baru ni buat ikan kerapu tp lipa nok bakar dale tu. goreng atah kuali biase je. Melekat pulak tu. sayang je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna pemanggang ni lagi cepat masak:)

      Delete
  5. pemanggang ni kat rumah dneo pun ada... :)

    ReplyDelete
  6. hehe... mak ingat lagi entri hari tung!....dok dapak makangkan ikan bako selera mok...hehe...kali ni dapat pun...oohh senang je pakai benda aloh tu ek PC... mahal dok harga dia PC...ribu riban? ke ratusan?...
    Nampok gamba pun dah kecur ayaq liuq ni!

    ReplyDelete
  7. ala.. pemanggang ajaib lah pulak... macam2 benda moden le ni.. tapi saya ni duk pakai kuali yang berkurun tu aje le.. (itu pun dari rumah mak.. hehe)...

    Sedapnya ikar bakar.. kalau dimasak oleh orang terliur lah pulak.. kalau sendiri masak tak da selera.. (sah sah sendiri masak dah tau rasanya camnr..)...

    ReplyDelete

leave your comment here

Dont forget to leave your comment...thank you:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...