Friday, February 1, 2013

~SiaKaP MaSaK StiM & TeMPe GoRenG MaYoNiS~

Bestnye weken ni sebab saya tak on call...hihi. Kena hargai betul2 masa tak on call ni. Mase ni la boleh rileks2 kan sikit otak ni. Kesian kat otak ni asyik keja je kan...kasi rileks sikit neuron2 kat otak ni...hihi:)

Ape lagi main masak2 ler..hehe. Nak basuh baju yang belambak tu malas pulak. Bagi robot2 je la setelkan baju kotor tu semua. Letak je semua baju2 tu dalam mulut robot2 tu, nanti robot2 tu akan proses dan hasilkan baju bersih dan kering yang dah siap untuk di pakai. Hahaha...kan senang. Nasib baik la ade robot2 yang name sharp & haier ni kat rumah. Senang kerja saye;p

Jom kita main masak2! 

Lepas balik dari pasar pagi tadi selongkar la peti ais sebab nak masukkan barang basah yang baru beli ni. Tetiba terjumpa ikan siakap ni hah. Tak tahula hari ape beli ikan ni. Lupa dah bile belinye....Rasanya dah beberapa hari dah beli, terperap kat dalam peti ais tu sebab tak sempat nak masak. Nasib ko la ye ikan. Hari ni baru dimakan oleh tuannye..hikhik;)

Hari ni nak masak simple je...Ikan siakap masak stim!

Mula2 semak resipi dulu...senang je:)

bahan2:
1. ikan siakap sederhana besar - 1 ekor
2. bawang putih 5-6 ulas
3. bawang besar - 1 biji
4. 2 batang serai
5. halia
6. carrot
7. sos tiram
8. garam
9. gula
10. daun limau purut - kutip kat belakan rumah mak (tq mak!)
11. 1 biji limau nipis - ambil airnye sahaje
12. serbuk lada sulah
13. Cili merah/hijau

Cara2nye...
1. Mula2 kita perapkan ikan dgn garam selama 5 minit
2. Sementara tu kita hiris bawang putih, halia dan serai halus2.
3. Potong bawang besar - potong bulat2 je...senang;)
4. pastu taburkan bahan yang dah kite potong tu kat atas ikan yang dah diletak dalam bekas untuk kite kukus
5. Lepas siap tabur semua kat atas ikan tu masukkan dalam pengukus selama 15 min.
6. Sambil2 tu, kita potong carrot dan cili tadi. Potong kecik2 tau...
7. Ambil sos tiram& sedikit gula - campurkan dengan sedikit air, kasi cair sikit. Jangan cair sangat pulak. Sedang2 je...
8. Lepas tu tuangkan sos tiram tadi ke atas ikan tu. Kemudia taburkan carrot dan cili tadi.
9. Sambung kukus balik...
10. Potong limau nipis tadi dan perah airnye...
11. Lepas siap perah tu 'jirus' je kat atas ikan tu. 
12. taburkan daun limau purut yang dah di hiris halus.
13. Taburkan sedikit lada sulah.
14. Haaah...siap pun. sekejap je...tak sampai setengah jam masak dah ikan ni....



Jom kita makan....

Eh lupa, ade satu lagi resipi nak kongsi hari ni.... Tempe Goreng Mayonis


Saya memang suka sangat makan tempe ni. Dulu mase blajar suka masak tempe goreng kat hostel. hihi... Teringat plak zaman2 med student dulu2...rindu....;)

Simple je ni....

Bahan2.

1. Tempe - potong petak2
2. Garam
3. Serbuk kunyit
4. Mayonis ladies choice
5. Minyak untuk menggoreng

Cara2nye...
1. Cuma gaulkan tempe dengan garam dan kunyit tadi
2. Pastu goreng ala2 garing gitu. Pastu toskan minyak...
3. Letak mayonis atas tu...siap!!!


14 comments:

  1. Inilah baru betul...
    ' Bila doktor di dapur....' hehe...

    PC, OKje kalau masak ala -ala stim ni ( ala-ala sebab bukan stim betul2 tapi rebus hehe.... okje buh plum sos brand life ) rasa dia masam-masamkan mcm sedap gitu..hehe..

    tak pernah makan tempe cicah mayonis tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PC blm prnh try lg mask gune plum sos ni...sbb tak pernah bli lagi plum sos ni...hihi;)

      Kalau letak dlm ikan masak asam pedas mesti sedap kan plum sos ni okje...:-)
      PC nak try la lps ni....(bile la plok ade mase nak nak main masak2 ni....hehe)

      Delete
    2. ha..ha... entahlah PC tak pernah pulak cuba masuk asam pedas tu ....tapi kalau OKje suka rasa original rasa asam pedas tu
      Ada kawan okje org Ganu dia panggil asam pedas tu asam tumis...PC panggil asam pedas eh!

      Delete
    3. ari tu adik PC ade bw balik sos yg dibuat daripada nenas mase die pg kat MAHA serdang tu. dia kata sos tu sesuai utk asam pedas...mungkin plum sos ni blh gak try kot...hihi. klu tak jadi jgn mareh!;p

      *PC pggl asam pedas...asam tumis PC tak pasti la plak:)

      Delete
  2. tempe cicah mayonis? kreatif jugak...
    sedapnya makan siakap... kat sini nak jumpa ikan segar pun susah... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt balik msia nurbijen blhla masak ikan puas....hehe:-)

      Kat sana mmg pyh nak jumpa ikan segar sbb ikan dh beku dalam salji....hihihi:-) (*gurou je)

      Delete
  3. wow! dah lama tak makan ikan stim mcm ni.. emm... sedapnya..... nanti nak cuba la^^

    p/s: akak, deno ada cerita pasal ryle tube:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt Klu resipi tu menjadi deno bgth akak ek...kalau tak menjadi jgn bgth....hikhik...akak main letak je bahan2 tu ikut rasa hati:-)

      *akak br lps bace pasal RT tu,bgs deno berkongsi pengalaman dgn org luar:-)
      Sekurang-kurangnya dpt bagi info kat sape yg blm tahu RT ni utk apa....kdg2 ade jgk relative atau patient refuse bile kite nak masukkan RT ni....

      Delete
  4. follow sini..

    sy suka makan tempe..sedap digoreng..rasnya rangup..
    belum pernah cecah dgn mayonis..nak cuba selepas ini nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhwah mama rey!

      cuba try cicah mayonis, best! rase mcm lemak2 berkrim gitu...hehe

      Delete
  5. Syoknya orang pandai masak berborak, kita yang tak reti masak ni, agak2 nak makan ke kedai aje lah... Lama dah tak makan siakap ni... Tapi suka siakap yang goreng2 kasi rangup. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...mfm jgnla merajuk...ala2 bucuk gitu...hehe;p
      meh kite masak same2;) PC ni pun bukan reti sgt masak...masih byk kena blaja bab2 ni;)

      Delete
    2. Merajuk ckit2 je, hehe, tak reti sangatlah tu ye... Kalau ada peluang ke KT nanti PC masak ye.. Haha

      Delete
    3. insyaAllah, nnt bl mfm dtg Tganu PC msk spesel gitu khas utk mfm..hehe;)

      Delete

leave your comment here

Dont forget to leave your comment...thank you:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...