Thursday, February 7, 2013

~SoTonG MaSaK PapRiK~



Hari ni masak simple je sebab tak larat...rasa penat2 badan pergi kuantan tak hilang lagi. 
Macam biasela selongkar peti ais tu dulu pastu masak je ape yang ade...hehe:)

Jom semak dulu bahan2...

Bahan2:
1. 1/2 kilo sotong
2. 3 ulas bawang putih dan bawang merah
3. 1 biji bawang besar - saize kecil 
4. 5 helai daun limau purut - macam biase la petik kat belakang rumah mak ni;)
5. 2 batang serai
6.  sayur yang ada dalam peti sejuk tu iaitu carrot
7. limau kasturi - ambil airnye sahaja
8. 5 sudu sos tomato life
9. 5 sudu sos cili life
10. 3 sudu sos tiram
11. 2 sudu kicap
12. garam secukup rasa
13. minyak untuk menumis


Mulakan sesi masakan...senang je ni....saya suka masak sotong sebab cepat masak;p


1. Tumis bawang putih dan merah yang dah dihiris - sampai naik bau, jangan sampai naik bau hangit plak
2. Masukkan sotong - saya suka goreng sotong ni dengan minyak dulu sebab isi sotong akan rasa lebih pejal.
3. Kemudian, masukkan semua sos2 kat atas tu
4. Pastu masukkan carrot, bawang besar (di hiris), daun limau purut dan serai yang dihiris halus.
5. Taburkan garam dan masukan air limau kasturi yang dah diperah.
6. Gaul hingga sebati
7. Siaaappp! senang je kan:)




Jom kite makan....hehe:)


Sebelum tu saya nak kongsi satu quote dari mfm, rase best plak baca ayat ni...
"berkhidmat untuk keluarga tetap memberikan kebahagiaan yang tak boleh dinilai dengan harta benda"

10 comments:

  1. Kakak suka masak paprik sebab aroma daun limau tu sedap. Makan dgn nasi putih bestnya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dgn nasi putih pastu tambah telur dadar...best!;)

      Delete
  2. wahhh..sedap nya tgk sotong tu! terliur nengok nya..hehe..
    TQ share resepi..boleh cuba nti:)

    ReplyDelete
  3. Nak tukar sorong tu jadi ayam.. Ok kan... Dah dapat menu hari ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh2 mfm...ayam tu potong kecik2 baru cepat skit masak:)

      Delete
  4. Replies
    1. salam perkenalan WWK! jemputla singgah lagi kat teratak pinkycat ni:)

      Delete
  5. tgok sotong ni terus lapar perut...salam kenal...i follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ukhwah amanda!nnt PC terjah blog amanda plak ye:-)

      Delete

leave your comment here

Dont forget to leave your comment...thank you:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...