Tuesday, February 26, 2013

~MuNgKinKaH NaiK LoRi LaGi!~


Semalam time balik dari kerja hujan tak berhenti2. Hujan je memanjang sepanjang perjalanan dari Kuala Berang Ke Kuala Terengganu. Sejuk rase duk dalam kereta tu.... Saye ni bile sejuk ketor2 (ayat Tganu;p). Maka memandulah sambil terketor2... 

Tetiba kaan, bile nak sampai dah kat kampung halaman saya ni....
Tengok jalan dah naik air, sebelah je boleh lalu tu pun nyaris2 tak boleh lalu.... Macam tanda2 nak banjir je...risau dah ni.... (Harap2 tak berlakulah gitu)




redah je lah... Risau gak kot rosak kereta ni....Bile dah terpaksa redah je la kan....

Dalam hati, ni gelombang ke tiga nak datang ke ni...

Teringat masa peristiwa hujan lebat gelombang pertama akhir tahun lepas. (baru lagi...dalam bulan Dec baru ni).  Banyak kawasan di Terengganu ni naik air @ banjir. Tempat kerja saya iaitu HHT pun terkena tempiasnye....

Peristiwa yang tak dapat saya lupakan ialah kena pergi kerja kat hospital naik LORI!
Rase kelakar pulak, semua staff termasuklah saye ni pergi kerja naik lori sebab semua kenderaan tak boleh lalu kecuali lori. 
HHT dah jadi macam pulau mase tu. Semua jalan kiri dan kanan tak boleh lalu....


Ini antara salah satu lori yang bawak kitorang pergi kerja... Kena panjat dulu lori tu... Dahla saye ni lame dah tak main panjat2 ni. Nasib baik tak gayat!
Tak boleh duduk dalam lori ni tau, kena bergayut kat dinding tu...macam dalam gambar tu...hehehe.
Ni lah pengalaman paling mencabar untuk pergi kerja....



Keadaan salah satu jalan kat Kuala Berang ni pada waktu banjir tu. Tiang sign board jalan pun tinggal separuh je tu....


Harap2 hujan kali ni tak seteruk macam baru2 ni....sama2lah berdoa....

Tak nak naik lori lagi untuk pergi kerja....huahua;p

15 comments:

  1. PC...mentang2lah pic bawah tu pic kenangan siap dikuningkan tu hehe....bagi kasi nostalgic lagi yeh...

    Ha..ha... mesti pahala berganda2 masa gi keje naik lori tu PC ha..ha...okje tgh duk membayangkan PC gayut dalam lori hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya camera hset PC yg murah ni buat gambo jadi gitu... jadi kuning gambo...hehehe... try adjust2 setting takleh gak...jadi kaler gitu gak...hahaha.

      Delete
    2. PC...okje dengar kelantan ganu duk banjir sekarang ni..tempat Pc kena tak?
      Harap harap tidaklah....harap gi keje masih boleh naik keta...

      Delete
    3. a'a...PC pun ade dgr ade kawasan yang dah naik air...alhamdulillah kwsn umah PC xde kena...Kat HHT tak tahula camne sbb PC tengah kursus selama 3 hari kat tmpt lain...esok hari last kursus...harap2 takde ape lah, tak nak naik lori lagi pg keja...hehehe:)

      Delete
  2. Oooo..banjir still kena gie kerja lagi ker..yer lah doktor sgt2 diperlukan kan..heheh..naik lori canggih tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...canggih sungguh ummu...siap nak terjatuh gayut dalam lori...hehe:)
      Alhamdulillah selamat....

      Delete
  3. Hebat juga sesekali dapat naik lori pergi kerja hihi... kakak tak pernah ada pengalaman. Seronok boleh masuk blog. Ganjaran pun besar jgn lupa. Habis kereta tinggal di mana? Takut tinggal sekali hanyut di bawa air...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...demi tugas:)

      Keta tinggal kat tepi jalan sebelum naik lori...kira penuh dgn keta la kwsan tu...:)

      Delete
  4. Dashyat juga banjir ye PC. Terbayang2 plak mcm mana PC pegi keja naik lori?..hehe.
    semua tu pengalaman kan..
    ALhamdulillah kami belum pernah di landa banjir..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman yg tak dapat dilupakan atie...hehe...demi tugas dan tanggugjawab:)

      Delete
  5. itulah pengorbanan seorang doktor... :)

    akak duk mana kak? kawasan ada jugak tempat yang dah banjir... alhamdulillah rumah deno tak banjir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak duk kat area matang ni je...
      alhamdulillah, kawasan umah akak tak kena banjir...cuma air bertakung tu ade la bl hujan x berhenti...
      yang risaunye jalan kat HHT tu selalu tenggelam bile musim banjir...risau gak kot kena naik lori lagi....hehehe:)

      Delete
  6. Replies
    1. salam perkenalan dayana!

      Tq datang singgah sini:)
      nnt PC terjah ke rumah dayana plak...hehe;)

      Delete
  7. wah, bukan mudah nak dapat cuti bila jadi doktor.... siap kena ngkut guna lori, mmg cabaran tu... kalau sekolah, boleh tutup... kalau hospital tutup, kesian pula dekat pesakit... heheheh

    Teringat pula masa snow lebat hari tu... sekolah anak-anak dan universiti mmg diarahkan tutup demi keselamatan... ada seorang adik doktor comment kat saya punya post, "Wa,bestnye!! Org hosp juge x boleh cuti. Siap keluar pekeliling utk staff on call weekend lepas x boleh bg alasan x dpt masuk keje sbb snow. Kalau x dtg,dia tolak cuti annual leave.. Huhu.. Pasrah.." Insya Allah, besar ganjarannya :)

    ReplyDelete

leave your comment here

Dont forget to leave your comment...thank you:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...