Monday, March 4, 2013

~JaGunG CrePe WitH CusTarD FiLLinG~


Hah... jangan marah ye hari ni post entry semua pasal 'MAKANAN'. Mentang2 la Terengganu Public holiday hari ni (apa kaitan pulak ek dengan makanan?ntahler...)

Petang ni makan jagung crepe dengan custard filling. Buat sendiri ni tau...
Tak percaye?
'Real story' ni....hihi;p

Sebenarnya dah lama plan nak buat ni tapi hari ni baru ada masa nak buat mender ni. Dah berbulan2 dah En. Hubby mintak buat crepe ni. Last skali buat mase tahun lepas time musim durian. Mase tu nama dia 'durian crepe' la...sebab durian murah mase tu. Sekarang ni durian mahal! Kita ganti dengan jagung lar yer....


 

Ini dia hasil jagung crepe saya!
Kira jadi la ni kot walaupun tak sama macam kat kedai kan…

Kalau nak tahu cara nak buat kulit crepe ni boleh klik DISINI. Saya pernah kongsi resipi ni tahun lepas. 



Ni kulit crepe yang siap untuk di isi intinya….

Cuma kali ni nak share resipi custard filling versi PiNkYCaT;p

Bahan2 custard filling ialah:
1.       2 cawan susu fresh milk @ low fat milk
2.       3 sudu besar gula
3.       4 sudu besar tepun custard
4.       1 tin jagung

cara2nya:
Panaskan susu dengan gula.
Lepas gula larut masukkan tepung custard.  Kacau sampai pekat.
Last sekali masukkan jagung tin tadi.


Oklah, kenyang dah kan hari ni... cukup lah tu... TDS @ 3 kali sehari masak hari ni...mentang2 la cuti duk kat rumah je dan tak de aktiviti nak buat... masak je la aktiviti nye... 


Tips dari pinkycat: Kalau tak nak kulit crepe ni jadi pecah2 mase masak tu, sila guna telur ayam kampung...ni tips betul hasil eksperimen PiNkYCaT:)

13 comments:

  1. wah, menarik.... nanti nak cuba... nak buat durian crepe tak boleh sbb takde durian... tq for sharing this yummy recipe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. PC ade baki dalam setengah kotak lagi whiping cream lebihan dr buat crepe ni...plan nak buat pavlova macam Nur buat tu...bile la plak jadinye pavlova ni...

      tak sabar nak try resipi pavlova Nur tu:)

      Delete
  2. k..
    lepas pantang 90 hari nanti
    kak yana cuba try test,
    jemput pinkcat dtg umah untuk rase.
    he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak yana tgh pantang ke?
      tahniah for the newborn!blm terlambat lagi kan nak wish...hehe

      Nnt Pc datang jadi juri lulus ke tak...haha;p

      Delete
  3. Hai PC... lama tak dtg sini...
    TQ DOA nya utk Lahad Datu..moga semuanya dlm lindungan Allah...
    Wah.. pandai masak..nampak sedap jagung crepe ni...mesti anak dara tu makan bertambah2..ya dok??:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Atie...tu la lama betul tak nampak atie kat sini...
      InsyaAllah semuanya selamat:)

      Delete
  4. Ala sedapnya nampak, petang2 ni makan kuih best ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom mfm jemput mai sini makan!:)

      Delete
    2. Emm, kalau rumah PC kat sebelah Uniten ni, dah pi ketuk pintu rumah PC dah.. hahaha, tak malu betul lah. :)

      Delete
  5. wah! bestnya.... skrg ni mcm2 kan, durian crepe, jagung crepe, kiwi crepe, orio repe... deno pernah rasa durian crepe je... heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak pernah rase lagi yang lain2 tu...prnh mkn durian dgn jagung jer...tu pun buat sendiri...mahal sgt nak belinye...berbaloi buat sendiri sbb husband akak ni 'hantu crepe'...hihi;p

      Delete
  6. amboi...amboi....masak bagai nampak.hehe..pas pas le kat OKje ...asyik makan sorang je hehe...kat sini pun terliur jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemputla mari umah I ni... I masak specel utk U ni Okje;)

      Delete

leave your comment here

Dont forget to leave your comment...thank you:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...